Bokashi en skänk från ovan!

mobil 049Jag vill berätta om ett av världens underverk, Bokashi! Man tar sitt matavfall och lägger i en hink (som har lock) häller på ett par matskedar bokashiströ, ställer undan tills nästa dag, då man gör om samma procedur igen. När hinken är fylld så låter man den stå ett par veckor i rumstemperatur, efter det häller man innehållet  i en pallkrage och toppar med lite jord. Man kan också gräva ett dike i trädgården och hälla det där.

Efter två veckor i pallkragen har du en fullmatad jord med hög mullhalt och näring! En jord med sådan kvalité kan du inte köpa, dessutom har du tillverkat den på bara 4 veckor. Vanlig kompost tar oftast ett år på sig att bli färdig. Nu kan du odla ny mat i din gamla mat…fiffigt va!?

I bokashiströet är det speciellt utvalda mikroorganismer blandade med växtfibrer. I den lufttäta hinken sker en jäsnings/syreprocess där matresterna spjälkas upp, helt utan kemikalier. Proteiner, vitaminer, mineralämnen och näringsämnen behålls och maten förbereds för att återföras till jorden. Processen sker utan lukt och resultatet blir ett högeffektivt gödselmedel för krukväxter och trädgård. Efter en tid i jorden har maten försvunnit och viktiga näringsämnen, kol och mineraler har åteförts och inga växthusgaser sänds ut. Prova bokashi vetja, det är så onödigt att låta sitt matavfall gå till spillo…

Du kan också läsa hur jag gör jord här…

Eller läsa om vilken skillnad det blir när du odlar i Bokashijord…

Vill du beställa?: www.bokashi.se

 

Ha det gott♥/Anna

widget

7 tankar på “Bokashi en skänk från ovan!

 1. Ja detta är fantastiskt, tänk om allt matavfall togs omhand på detta sättet. Med tanke på ditt kommande experiment, så tänkte jag göra detsamma i år, eftersom jag förra året fick en paprika planta av min granne som växte sig riktigt stor och fick så många parikor medan grannens planta (utan bokashijord) bara var hälften så stor med bara ett fåtal paprikor……intressant och spännande!! Har nu tio hinkar som väntar på att bli tömda när det tinar i jorden…härligt!!!

  • Carina!
   Jag har tackat jag till att medverka i en liten studie kring bokashi jorden och jag räknar med dig och dina paprikor…de på Bokashi är intresserade av att se resultatet!

  • Åse!
   Skulle du kunna tänka dig att medverka i det experiment som jag och Carina ska göra? Altså ta en gröda, vilken som helst, plantera en i bokashijord och en i köpejord. Ge dem samma förutsättnigar när det gäller sol, vatten och läge, för att sedan dokumentera skillnaden? De på Bokashi är intresserade av att se vilket resultat vi får!Jag ska göra det med tomater och blomkål och Carina skulle göra det med paprika… skulle det vara intressant??

   • vi kör på en rad potatis och den andra potatis sätts i vanlig jord….

   • Det blir super Åse, har lovat att skicka länkar till Bokashi på utvecklingen av plantorna. Fick svar från Bokahshi häromdagen ang näringsinnehållet, faktiskt så har alla bokashiodlade grönsaker mycket högre näringsinnehåll än vanliga grönsaker, väldigt mycket mer näring tillockmed! Så vadför överhuvudtaget odla i något annat än bokashijord!? Förutom nu då när vi ska göra experiment…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s