Att vinterförvara olivträd…

mobil 009 - Kopia

Blev så lycklig härom dagen när jag upptäckte att olivträdet som jag fått av min mamma hade satt knopp för första gången! Det är så att det tar 5-6 år innan ett olivträd börjar ge frukt, så detta är extra spännande för mig. Min oliv förvarar jag i en upplyst jordkällare där temperaturen ligger på ca 10-15 plusgrader. När frostrisken är över (hoppas att det sker snart) ska den få komma ut på altanen. Det jag funderar på är hur blommorna ska pollineras om den börjar blomma innan den kan komma ut? I värsta fall får jag ta en pensel och göra det själv…

Hur övervintrar man då ett olivträd? 

° Olivträd Olea europaea övervintrar bäst på ljus och sval plats. Det kan också övervintra i ett ljust fönster i rumstemperatur , men helst inte över ett varmt element.

° Övervintring på frostfri plats och ljus plats kan vara i ett  övervintringsväxthus, där temperaturen inte får gå under 2 plusgrader vintertid eller på en inglasad blakong eller ett förråd med fönster eller lysrör.

° Oliven ska vattnas lika mycket som andra krukväxter i rummet. Det får aldrig bli för torr så att oliven får hängiga blad. Ju  ljusare och varmare den står desto mer vatten behövs. Vattna olivträd som övervintras på sval plats regelbundet, men sparsamt. Ju svalare desto mindre vatten.

Lycka till med er vinterförvaring!/Anna

widget

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s