Som rött nagelack…

Vitbrokig konell 'Ivory Halo'(Cornus alba ‘Ivory Halo’)

Jag bara älskar korneller Cornus alba, Cornus sericea! De har många egenskaper som jag uppskattar i en växt:

° De är tåliga, de växer snällt under en rad olika omständigheter och i olika jordar, även blöt.

° De är härdiga.

° De blommar vackert.

° De färggranna grenarna blir ett vackert blickfång på vintern och tidigt på våren. Nästan som rött nagelack (på vissa sorter).

För att behålla de vackra färgerna på grenarna så måste man beskära Kornellen  regelbundet och årligen (dock inte blomsterkornell). Lämnar du Kornellen utan beskärning blir det trångt bland stammarna. En härva av tunna stammar gör växten mottaglig för skadedjur och sjukdomar. Man beskär nu tidigt på våren eller mitt på våren.

misskött Kornell

Så här blir Kornellen om du inte klipper den regelbundet. Skotten blir bara brunare och brunare med tiden, basen blir som ett skatbo…inte särskilt vacker. (bilden är tagen på min förskola)

Så här gör du!

· Uppbyggnadsbeskärning:

Beskär för att få en vittförgrenad buske, med starka skott som skjuter ut nära marken. Buskarna kan skäras ned kraftigt – ner till 15 cm höjd – när du har planterat den tidigt på våren. Det stimulerar utvecklingen av nya skott från basen.

· Underhållsbeskärning:

 Från tidigt på våren fram till mitten av våren (det får inte frysa ute), när den nya växtligheten börjar komma, klipper du ner en tredjedel av stammarna så nära den gamla stommen av grenar som möjligt. Ta bort svaga, tunna och skadade skott. Lämna stumpar som är 2-5 cm där de nya skotten bryts.

· Föryngringsbeskärning:

Du klipper ner alla de gamla stammarna så nära den gamla stommen av grenar som möjligt. Använd såg om det behövs och lämna 2-5 cm höga stumpar där de nya skotten kan komma. Ta bort alla tunna eller svaga skott.

Vitbrokig kornell 'Ivory Halo' Själv har jag ‘Ivory Halo’ i min trädgård och den är vitbrokig (se översta bilden). Så här ser den ut just nu…med den gör jag så att jag kapar den varje år för då blir bladen mycket vackrare tycker jag. Jag har provat att inte beskära den och beskära lite…men jag föredrar kapning (lämnar ca 5cm). Visserligen blir det ingen blommning men bladen blir större och mer brokiga och det är för bladens skull jag har den.

Cornus alba 'Kesselringii'

Här är min andra sort Cornus alba ‘Kesselringii’, den har nästan svarta grenar.

schwarzrindiger-hartriegel_cornus-alba-kesselringii1Bladen går i brungrönt som går över till rödlila på hösten. Den har krämvita blommor på våren som följs av vita bär. Den är bara så snygg!

Lycka till med era Korneller nu!!/Anna

widget

5 tankar på “Som rött nagelack…

  1. Tack för det! Jag har en snabbt växande kornell som börjar likna den på din förskola och nu vet jag hur jag ska beskära.

  2. Vad kul att titta in på din blogg! 🙂 Kornellen ‘Ivory Halo’, hur hög blir den hos dig? Jag har läst lite olika uppgifter nämligen. Jag är ute efter en buske (ska bli en häck) som är 1meter (inte högre) Jag bor i zon 4. ‘Ivory Halo’ har ju många fina egenskaper precis som du nämner. Den blir kanske inte så hög om man beskär ner den helt varje vår?

    • Hej Emma.
      Den blir nog lite högre än 1m, kanske 1.30? Det går hur bra som helst att klippa den när den nått den höjd som du vill ha. Jag klippte min tidigt i våras och den har inte hunnit bli mer än 50cm vid det här laget.

  3. Tack för snabbt svar 🙂 Vad bra, då kanske jag vågar mig på en ‘Ivory Halo’ häck! Det är nämligen en fin utsikt bakom där häcken ska vara. Men 1,30 borde inte vara några problem. Och den blir ju kanske högre hos dig i zon 1 än hos mig i ett blåsigt och utsatt zon 4 läge 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s