Dags att väcka karamellerna!

Jag har för första gången i mitt liv införskaffat dahliaknölar. Det finns hur många som helst att välja på, närmare 20.000 olika registrerade sorter i världen…och det blir bara fler och fler för varje år. Man upptäckte dahlian i slutet av 1500 talet i Mexico och indianerna använde knölarna som föda, lite som vår potatis faktiskt. Dahliorna delas in i olika grupper, allt efter hur de ser ut. Vad sägs om anemondahlior, kaktusdahlior, näckrosdahlior, pompondahlior och halskråsdahlior, väldigt beskrivande namn eller hur?

Här ser ni de sorter som jag har köpt. Det blir som en påse blandade karameller, ljuvligt!

t_VL917Dahlia ‘Optic Illusion’

Fantastiskt vackra blommor i olika vita, rosa och lila nyanser. Fina såväl i rabatt som till snitt. Solig till halvskuggig växtplats. Blommar i jul-okt. Höjd ca 110 cm.

t_VL1922

Dahlia ‘Creme de Cassis’

En sort med fascinerande blommor vars kronblad har en mörkt lila undersida i spännande kontrast till den milt ljuslila ovansidan. Solig till halvskuggig växtplats. Blommar i jul-okt. frostfritt. Höjd ca 110 cm.

dahlia-dinnerplate-strawberry-ice-per-1-6000001962-1Dahlia ‘Strawberry Ice’

Dahlia x hybrida
Dinner plate-dahlia som får extremt stora crèmefärgade, romantiska blommor. Fina såväl i rabatt som till snitt. Förodla gärna för tidigare blomning. Solig till halvskuggig växtplats. Blommar i jul-okt. Ta upp knölarna vid första frosten, förvara frostfritt. Höjd ca 120 cm.

t_VL5200

Dahlia ‘Rocco’

En sk pompon-dahlia med tätt fyllda, helrunda blommor i mörkt burgundy. Solig till halvskuggig växtplats. Blommar i jul-okt. Höjd ca 110 cm.

Hur man förodlodlar dahlia :

Eftersom att jag aldrig tidigare har odlat dahlia så har jag fått leta mig fram på nätet om hur man gör, nästa år kan jag komma med egna tips och erfarenheter. Har du något bra tips eller sätt att odla dem på så lämna gärna en kommentar 🙂

°När man köper dahliaknölar bör de ha kylförvarats i butiken. Annars kan de lätt skrumpna, särskilt om de legat ett tag. Välj knölar som tydligt visar ”ögon” (små toppar på knölen).

° Vill man ha en tidigare blomning ute kan man börja förkultivera knölarna redan nu. Genom förkultivering får man dem att blomma 2-3 veckor tidigare än om de sätts ut direkt i rabatten.

° Sätt dem grunt i stora krukor eller i hinkar inomhus och vattna sparsamt till skotten mobil 2013 feb 017börjar växa. Jag kommer att sätta mina i murarhinkar med 2/3 planteringsjord i botten och 1/3 såjord överst, glöm inte att göra hål i botten på krukan. När risken för nattfrost är över, runt skolavslutningen, sätts de ut i rabatten eller så får de fortsätta att växa i en stor kruka eller urna. Genom att odla dahlia i kruka kan man flytta den dit den för tillfället matchar bäst

° Vill man få plantorna buskigare toppa dem när de blivit ca 15-20 cm höga. Om man gallrar knopparna får man större blommor. Visserligen blir blommorna färre men varje blomma blir desto större.

° Dahliorna älskar sol och växtplatsen skall därför vara solig och varm. Jorden skall vara kraftig och mycket välgödslad och väldränerad. Gödning behöver tillföras även under växtperioden.

° Dahliorna planteras grunt så att knölarnas ovansidor ligger precis under jordytan. Det betyder att man oftast måste binda upp dem för att de inte skall välta.

Så nu är det dags att väcka ”karamellerna”, lycka till  🙂

Ha det gott ♥/ Anna

PS:Hur det sedan gick med mina Dahlior kan ni läsa om här.

widget

3 tankar på “Dags att väcka karamellerna!

  1. Pingback: Vårpyssel; om dahlior | 4 Seasons by Carna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s