Beskär din lavendel på hösten!

lavendel och klotlök

Lavandula angustifolia (angustifolia betyder smalbladig) tillsammans med klotlök Allium sphaerocephalon. En otroligt snygg kombination, dessutom blommar de samtidig.

Lavendel är härdiga till halvhärdiga, vintergröna växter. Den föredrar näringsrik, väldränerad alkalisk jord och klarar långa perioder av varmt, torrt väder. Lavendel bör planteras i full sol men jag har märkt att den även klarar lätt skugga under del av dagen. Om den odlas i tung vattensjuk eller dåligt dränerad jord blir rötterna känsliga för röta, särskilt på vintern.

Visste ni att jämfört med de flesta andra buskar är lavendeln inte särskilt långlivad, de kan vara för gamla att ha kvar efter sju eller åtta år. Med åren utvecklas de till glesa, ganska utbredda växter med kal ved, inte så snyggt…

Det gäller att hålla efter sina lavendelplantor för att de ska hålla sig snyggt kompakta och för att stimulera blommningen!

Hur man beskär lavendel :

De flesta beskär sin lavendel på våren och det är inte fel MEN….

• Den bästa tiden att beskära lavendel är på hösten. Den huvudsakliga beskärningen kan göras så snart växten blommat klart. Det är viktigt att du beskär lavendeln ganska hårt då det håller plantan kompakt. Höstens beskärning bör göras innan mitten av oktober, för sen utvecklas grenarna som kommer att bära nästa års blommor. Tidig beskärning minskar också risken för skador från tidig nattfrost. Se till att du alltid lämnar en del av bladen kvar på grenarna, även om du vill beskära ganska drastiskt, det är nödvändigt för nya grenar utvecklas inte så lätt på gammalt ved.

• Om du har tillräckligt med utrymme för att låta din lavendelbuske växa sig större, så  kan du hoppa över den annars så viktiga årliga beskärningen, men det är fortfarande rekommendabelt att ta bort döda blommor, då detta kommer att uppmuntra till en mer riklig och långvarig blomning.

• Det är också möjligt att beskära lavendel på våren om detta görs mycket tidigt, helst i början av mars. Eventuellt frostskadade grenar kan klippas bort och plantan kan ges en fin, kompakt form. Se till att du alltid lämnar en del av bladen kvar på grenarna, även om du vill beskära ganska drastiskt. Det är nödvändigt för att nya grenar ska kunna utvecklas. Klipp aldrig ända ner till gammal ved, då det förhindrar uppkomsten av nya grenar, och lavendel blommar på grenar som utvecklats efter vårens beskärning. Om du beskär på våren istället för på hösten kan blomningen komma att försenas något.

Med rätt skötsel kommer din lavendel att blomma hela sommaren, år efter år!

rosa lavendel

Älskade lavendel som har så ljuvlig doft och vackra färger både på blommor och blad. Den är stilren utan att vara stel på något sätt, dessutom passar den i alla slags trädgårdar oavsett stil. Numera finns den också i vit och rosa färg …

skärmlavendel

För några år sedan vågade jag på mig att skärmlavendel (se bilden). Jag hade läst på innan att lavendeln var både svårsådd och kinkig, men jag upplevde att den var hur enkel som helst ! Jag hade inga problem eller svårigheter med sådden, kan bero på tur…Tänk på att skärmlavendeln inte är härdig här i Sverige så man får räkna den som en anuell (ettårig).

Lavendeln är fin att ha som kantväxt, friväxande låg häck eller kanske plantera flera 500863719_1_tbstycken i en snygg trälåda?

♥Tänk dig ett helt fång av lavendel i en av dessa lådor, vackert!

lavendel

Ha det så gott ♥/ Anna!

(Lådorna av trä finns att köpa på  K-Rauta i tre-pack från 55kr, titta under fliken trädgårdsdekorationer…)

widget

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s