Ge liv åt jorden och näring till din kropp!

mobilbilder 002 - Kopia

Nu är det äntligen vår här i Blekinge! Idag hade min dotter plockat en söt bukett med blåsippor till mig…♥

Jag hade tänkt att skriva om Bokashi igen, hoppas inte att ni tycker att jag är tjatig. Men det är så fantastiskt bra att det tåls att upprepas om och om igen.

För med vanligt matvfall kan du göra skillnad när du komposterar med Bokashimetoden, du får en jord som är full av microliv och näringsämnen…ingen ”död” köpejord här inte. Dessutom är processen väldigt snabb, redan efter fyra veckor kan du använda jorden som jordförbättring eller att odla i den. Hur du kommer igång  kan läsa om på Bokashi …

trädgårdsodling

Bokashi kompostering är ett enkelt och smart sätt att återvinna matavfall och omvandla det till jord och gödning helt utan kemikalier. Den största fördelen med Bokashi är att ingen näring går förlorad, allt går till dina växter. Inget kol går ut i luften som koldioxid eller metan utan kommer ner i jorden och gör nytta.

Detta innebär i sin tur att de grödor som du odlar i Bokashi jord har ett mycket högre näringsinnehåll och du får en bättre avkastning än vad de grödor har som odlats i traditionell jord. Jag ser det som ett stort problem i dagens samhälle att de grödor vi producerar innehåller allt mindre och mindre näring pga våra utarmade jordar. Vart är vi påväg?

För att bevisa detta faktum att det faktiskt är skillnad på grödorna har jag och två kollegor tänkt att genomföra ett antal experimentodlingar under sommaren 2013.

Så här kommer det att gå till:

Vi kommer att odla ett antal grödor ( potatis, paprika, tomat, gurka) i Bokashi jord kontra köpejord. Grödorna kommer att för övrigt att få samma förutsättningar när det gäller sol, vatten och läge…det kommer bara vara jorden som skiljer dem åt.

tomater

Här står de nu…tomaterna som ska testas, sorten heter Romantica och jag har ”sått” dem genom att lägga tomatskivor på jorden.

Vi kommer fortlöpande dokumentera dessa odlingar genom att ta bilder, kontrollera avkastningen och titta på andra saker som skiljer dem åt tex hur snabbt de växer och hur friska plantorna är mm. Att det är ett högre näringsinnehåll i Bokashi grödorna vet vi redan genom tidigare forskningsresultat...Hur det gick kan du läsa här!

Så här gör jag Bokashijord:

Min Bokashi (matafall) som har jag samlat på mig under vintern har tinat upp i sin soptunna och i helgen var det dags att göra jord av den!

mobilbilder 091Den hade satt igång så ordentligt i tunnan att det faktiskt rök om den när jag tömmde påsen, det var riktigt varmt.

mobilbilder 122

                                    Får det lov att vara en tallrik med mat?

Tro inte det, men så här ser avfallet (Bokashin) ut efter en hel vinter, luktar som inlagd gurka ungefär…

mobilbilder 121

Jag använder mig av en pallkrage som jag klär in med byggplast (häftar fast den med häftpistol). Då håller pallkragen längre och jorden torkar inte ut så fort…i botten lägger jag en markduk. Jag grundar sedan med ett lager Bokashijord från förra året i botten.

mobilbilder 123

Sedan lägger jag ett lager matavfall över det första lagret. Fortsätter sedan med att lägga ett lager jord (köpt) och varvar matavfall/ jord precis som om du skulle göra en lasange 🙂

Sist toppar jag med ett lager jord….

Jag brukar även täcka allt med tidningar när det blir varmare ute så att jorden håller sig fuktig. Antingen kan du odla direkt i pallkragen (efter två veckor) eller blanda ut den färdiga jorden ytterligare och använda i fler pallkragar, du kan också ha den som jordförbättring eller i dina krukor ute.

Vi spar diesel och pengar, minskar utsläpp och tar hand om både matavfall och våran jord på bästa sätt, enkelt och ekologiskt…

I love ❤ Bokashi!

Ha det gott/ Anna

widget

.

Annons

11 tankar på “Ge liv åt jorden och näring till din kropp!

  1. Visst är det härligt! Började själv i februari och det blir en hink var fjortonde dag som sedan hamnat i jordfabriksdeponi, dvs i plastsäck i vattentunnan, varvat med fuljord från div omplanteringar. All övrig kompost är djupfryst fortfarande hos oss – hade tänkt använda lite sådant i pallkragarna – men det får vänta. Uppiffad köpejord får det bli.
    Spännande det där med ert ”vetenskapliga” experiment! Har du koll på om tomaterna är F1 eller inte? Så du vet att alla blir lika?. Ser fram emot fortsatt info ang försöket!

    • Hej Kerstin!
      Jag är inte helt säker på om tomaterna är F1 eller inte. Jag kollade innan på förpackningen från affären men där står inget om det, livsmedelsindustrin kanske inte märker ut sådant? Jag har också kollat på nätet utan att hitta ng info…det som kan hända om plantorna är F1 är att de inte blir som moderplantan. Menar du att alla kan bli olika varandra inte bara olik moderplantan??

      • Hej igen! Nej på käpetomater står det nog inte om de är hybrider. Försöker hålla mig till ”heirloom”- tomater (arve-) så jag kan ta frö och veta att det blir samma som förra sådden – om de inte korsat sig – men det är nog ovanligt. F.ö. är jag inte så hemma på det där med genetik. Det är ett spännande experiment i alla fall och du lär ju få se om det blev samma eller olika :-). Första generationen är nog den säkraste om jag förstått rätt! Är du med i Tomatklubben på fb? Där kan man lära sig ”allt” om tomater! Håller tummarna!
        Härliga vårhälsningar!

  2. hur många pallkragar har du på varandra? fasen min varmkompost jag blanda ner bokashi i öppnar sig hela tiden!! blir galen på den så nu slänger jag snart skiten o kör ut allt innehåll (inkl alla äckliga vita larver) i skogen!! måste ha ett bättre system för bokashin! är detta bra du kör på?

    • Åse!
      Jag har två pallkragar på varandra och det sättet funkar bra för mig. Jag har också haft pullingar (vita larver) i min Bokashi men inte så många. Jag tror att dem kom dit när Bokashin inte var täckt..den var utan tidningspapper i pallkragen ett tag förra året och det var nog då de kom. Numera har jag pallkragelock på och tidningspapper, hoppas att det ska hindra dem. På vintern samlar jag all Bokashi i soppåse (ska byta till plastlådor) och resten av året lägger jag den direkt i pallkragen och toppar varje gång med jord, sedan på med tidnigar/täckning.
      /Anna

  3. Täck varmkomposten med mycket flis eller annat torrt. Jag använder en gammal vattentunna med lock till jordfabrik: stor svart sopsäck i och där varvar jag fuljord och färdigjäst bokashi. Nu är tunnan full och jag kommer att lägga i ett lager i de pallkragar jag ska odla i. De flesta har väl lådor/pallkragar till jordfabrik -men antar att det går med vad som helst om bokashin är färdig och den täcks med jord. Fråga om dina larver (fluglarver?) på Bokashi.se för säkerhets skull.

    • Hej Kerstin!
      Det finns så många sätt att göra Bokashijord på och det är väldigt intressant att få höra hur andra gör. Man får prova sig fram till det som funkar bäst för en själv, det gäller att vara uppfinningsrik 🙂
      Vad jag förstår så har Åse ollonborre larver i sin Bokashi, precis som jag fick förra året. Stora feta sådanda… 😦

      • Ollonborrelarver…Såna ser vi inte så ofta här i Stockholmstrakten. Men det finns annat elände – vi får se hur det går för mig – när allt kommer ut i odlingarna! Vi håller tummarna för att det här håller vad det lovar!

  4. Hej!
    Jag sitter här i tankarna att skaffa mig en (eller två) Bokashihinkar och börja göra något bra av matavfallet. Det som gör att jag tvekar är att jag bor i lägenhet och har endast balkongodling. Vinterförvaringen och så verkar ju funka med balkong, men det där att det verkar bli så mycket hinkar och att man då måste matcha det med så mycket jord är jag lite orolig för. Jag odlar allt möjligt på balkongen,och har i år hittills tagit slut på närmare 80 liter jord, så det går ju åt en del, men om jag inte kan gräva ner bokashin i pallkragar eller ute i markerna, kan jag fortfarande få det att fungera tror du?
    Och så vill jag gärna veta hur kladdig det hela egentligen blir…?
    Hoppas att du kan ge mig några tips, är så himla sugen på att köpa ett starterkitt och sluta slänga krukväxter och matrester i vanliga soporna 🙂
    Med vänliga hälsningar
    Emma

    • Hej Emma!
      Förlåt att jag inte svarar förrän nu, fullt upp nu på våren..
      Om du vill göra jord på din ballkong kan du tex införskaffa stora Ikea kassar eller plastbackar med lock där du varvar köpe jord och Bokashi ( eller återanvänder jorden som du har i dina krukor). Plastbackar med lock är bra, då slipper man den sura lukten som är innan det har blivit jord. Du behöver inte blanda Bokashin med så mycket jord under vintern, istället kan du blanda ut den ytterligare när det är dags att använda den (annars blir det för bra). Om du skaffar dig ett startkitt med tappkran på hinken så blir det inte särkskilt kladdigt, dessutom kan du använda vätskan som flytande gödning. Jag tycker absolut att du ska börja, det kommer att växa så att det knakar! Dessutom gör du något bra för miljön och bidrar till en hållbar utveckling 🙂
      Lycka till !

      • Tack för svaret!
        Stora plastbackar låter ju bra, då kan man ju dessutom använda de till annat om de inte längre behövs till bokashin. Jag ska definitivt testa detta, verkar väldigt spännande. Och det känns ju helt idiotiskt att jag ska slänga all jord jag använder nu i soporna när den är död. Det är ju perfekt att återanvända!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s