( Afrikas blå lilja Agapanthus praecox)
I många trädgårdar och balkonger odlas Afrikas blå lilja som ett elegant blickfång. Den trivs bäst om den får stå soligt och varmt. Under vintern behöver liljan en svalare viloperiod för att blomma rikligt nästa säsong. Blommar den ändå inte eller med få blommor kan man gödsla med PK gödsel (P= forsfor, K= kalium).
Det räcker om du planterar om och tillför helt ny jord vart 4-5 år eller när det blir för trångt i krukan, man ska inte störa rötterna i onödan så att säga. Plantan mår inte dåligt av att det är lite trångt, snarare tvärtom, får Afrikas blå lilja för mycket utrymme runt rötterna har den en tendens att växa till med fler blad men ge färre blommor.
Växten gör sig bäst i en djup, stadig, lite större kruka…minst 30 cm i diameter och med flera hål i botten. I vårt klimat så lämpar sig Afrikas blå lilja bäst att odlas i kruka som tas in över vintern. Den tål en kort period med 1-3 minusgrader, så skulle man glömma att ta in växten den första höstnatten med lätt frost brukar den klara det ändå.
Gödsel: Ge flytande blomsternäring för krukväxter varannan vecka under tillväxtsänsongen, från slutet av april till slutet av juli. Resten av året ger du ingen näring. Övergödsla aldrig Afrikas blå lilja med kväve. Blommar den dåligt, ge genast PK-gödsel (forsfor och kväve) på våren när du ser att plantan precis har vaknat till liv, och ev någon giva i juli. Forsfor(P) stimulerar knoppbildningen.
Vatten: Vattna regelbundet och rikligt från maj till augusti och sedan sparsamt till det är dags att ta in plantan för vinterförvaring i sep till okt eller när nattemperaturen går ner mot noll. Under vinterförvaringen vattnar du reglebundet men sparsamt. Den ska vara så gott som torr från december till april. Vattna inte om bladen skulle vissna bort helt.
Övervintring: Under vintern är det viktigt att Afrikas blå lilja får en sval viloperiod på 4-10 plusgrader, inte varmare. Den lägre temperaturen är viktig för att plantan ska blomma till sommaren. Afrikas blå lilja är vintergrön och vill ha fullgott ljus under viloperioden. Skulle plantan vissna ner helt så ge inte upp! De köttiga och kraftiga rötterna övelever för det mesta trots att bladen vissnar…
Lägg på ett 5 cm tjockt lager såjord överst i krukan varje vår/ försommar när du ställt ut plantan.
Lycka till!/ Anna
Hej!
Tack för en bra och informativ sida =)
Dock…
Köpte en Afrikansk blå lilja (Agapanthus ”Blue Heaven”) förra året, då var den en tanig liten växt med 3 bladrosetter och blommade med en enda liten ynklig blomma. Under sommaren växte den till sig rätt bra. Tog in den och förvarade den i sovrummet, ljust men svalt (14-16c°). I februari kom en blomma! Jag ställde ut den i april och den växte till sig rejält och har nu sju kraftiga bladrosetter. Ytterligare tre blommor kom i maj. De vissnade ner i september tror jag. Jag ställde liljan under tak när frosten kom i början av oktober och då märkte jag att det kommit fyra nya blomknoppar!!! Nu står krukan åter i sovrummet, några blad har börjat gulna men knopparna växer sig ståtligare för var dag och är nu ca 60 cm höga… Jag har inte hjärta att klippa av blomstjälkarna. Verkar som om den helt är ur sin rytm! Vad gör jag? Tacksam för svar…
Med Vänliga Hälsningar Evy Arhusiander
Hej Evy!
Den kommer säkert att blomma där i sovrummet…Väldigt vad tidigt den började blomma i vintras, redan i februari…Kanske var det för varmt? Var det 14-16 grader tycker jag inte att liljan skulle vilja sätta igång. Hösten har varit lång och mild så det kan vara det som har ”ställt” till det när det gäller den sena blomningen. Inte så mycket annat att göra än passa på att njuta av de vackra sena blommorna. Det har varit uppochner med alla möjliga växter denna höst 🙂
Ha det så gott! /Anna
Hej Anna!
Tack för svar!
Ok, då är det bara att pyssla om dem på bästa sätt och njuta av de nu halvt utslagna 70 cm höga blommorna. Ge dem ca 1dl vatten var annan vecka fram till våren, eller?
Tack än en gång!
Vänliga Hälsningar Evy
Jag slutar att vattna mina helt från oktober och börjar försiktigt igen i mars ungefär. Mina står i stora (40 cm) krukor och tar längre tid på sig att torka ut än om det är små krukor. I december bör de vara helt torra, , men din blommar ju nu så du får nog ge lite vatten iallafall tills blomningen är över.
Har inte varit med om ditt fenomen innan så jag kan inte ge några säkra svar.
Ha det gott! Anna
Hej Anna,
och hälsningar från Finland. Hittade dej på Instagram, härliga bilder du bjuder på!
Jag köpte en liten Agapanthus i Danmark för över 10 år sedan och har delat på den så att jag nuförtiden har den i 5 st stora krukor (50-60cm i diameter) ute på landet. Bär krukorna in i en mörk jordkällaren varje höst så att bladen vissnar ner helt och hållet under vintern och tar krukorna fram igen i april-maj. Ingen bevattning under den tiden. Bladen kommer snabbt fram och varje sommar utvecklas väldigt fina stora blommor (ca 10 st/kruka). Förra sommaren vägrade dock en av krukorna blomma.
Så det lyckas även med mörkförvaring, åtminstone för mina exemplar. Hade dem några första vintrarna inne i huvudbyggnaden med ca +14-15C och dagsljus men då ville de inte blomma alls. Kanske hade de inte ännu fyllt krukorna med sina fina rötter.
Ha en skön väntan på vårsolen!
maria
Hej Maria!
Vad kul att du har tittat in och tack för att du berättar om dina erfarenheter av Afrikas blå lilja, nu har jag fått lära mig något nytt. Var så nöjd i sommras för då hade jag 28 blommor på min, det är lycka det 🙂
Ha det gott /Anna
Hej! Hittade din sida när jag sökte på information om liljan! Jag tog frön från min lilja ifjor och de kom upp, ställde dem för övervintring i garaget och nu undrar jag om det finns chans att de kan bli nya liljor? Kan berätta, att jag erhöll frön från min husvärd då jag var på besök i Kapstaden, och jag sådde dem på samma gång som de ”svenska” och jag har nu två krukor med plantor.
Har du testat att så frön på detta vis? Mvh Lena på Österlen
Hej Lena!
Vad spännande och kul att du lyckats med att så afrikas lilja! Jag har ingen som helst erfarenhet av av så denna skönhet men jag är helt övertygad om att du kommer att lyckas med dina. Jag kan tänka mig att det tar nog några år innan dom blommar.
Ha det gott ♥
Hej igen! Tack för ditt svar! Då finns kanske hopp att de växer till sig! Det skulle ju vara kul att själv få se utvecklingen! Hör av mig om resultatet!
Ha en skön vår och sommar! // Lena 😊
Ja men vad kul, gör gärna det! 👍
Hej! förstår när jag läser detta att jag har gjort helt fel i vinter! Jag har haft min afrikanska lilja inne i ca. 20 grader och vattnat den ungefär som en vanlig krukväxt. Vi bar ut den för ungefär en vecka sedan och nu har bladen blivit nästan vita, särskilt mot sol/vindsidan. Den ser inte alls ut att må bra. Ska jag ställa den i skuggan eller kanske i växthuset?
Mvh Helene i Blåsiga Bohuslän
Hej Helene!
Det vita på bladen är brännskador från solen. En växt som stått inne måste gradvis vänjas vid utelivet , man avhärda växten. Det innebär att man sätter plantan i skuggan till en början, sen sätter man plantan i solen en halvtimme första gången och ökar gradvis allt eftersom. Jag hade nog satt den i skuggan och bett en bön om att den klarar sig. Växthuset går också bra med fiberduk över.
Ha det gott 🙂
Hej igen! Tack för tipsen! Borde ha satt mig in i det här långt tidigare! Stackars lilja! Nu åker den in i skuggan!
Mvh Helene
Hej! Min afrikanska lilja är inte speciellt stor och nu har jag problem att välja kruka till den. Vill gärna att den ska trivas givetvis, men funderar på om den stor, djupa (!!) krukan (32*47) blir för stor helt enkelt. Den andra krukan jag har mäter 22*22… Tacksam för tips 🙂 Med vänlig hälsning, Linda.
Hej
Var hos en vän idag & insåg att hon har en gigantisk afrikansk lilja i sin trädgård! I rabatten, alltså den står där året om!
Nu älskar jag denna blomma & vännens är en omfång under alla blad, nere vid jorden på minst 1,5 meter. Hon vill inte ha den så stor & nu undrar jag hur vi gör för att ”gräva upp” & dela på den då jag fått hälften av blomman. Vill ju inte förstöra den!!!
Hur gör jag med stjälkarna när den afrikanska liljan har blommat över på hösten.
Bara till att klippa av 🙂
Hej
Jag är en mycket lycklig ägare till ett antal Agapantus av olika storlekar och färger.
Undrar oxå om jag ska klippa med de blomställningar som har gjort sitt för i år. De börjar se lite slitna ut.
Vilken är den lägsta temperaturen som den mår bäst i?
Hej Carina!
Klipp gärna av fröställningarna för det tar kraft från växten att sätta för. Min står frostfritt i garaget och där kan ibland bli neråt nollan utan att det har blivit problem. Sätter också ut den tidigt på våren när det är iaf 5 grader varmt.
Mvh Anna
Hej
Har blå afrikansk lilja med breda blad.
Hur förvarar man dessa på bästa sätt under vintern?
Ska det vara mörkt?
vattna regelbundet?
Vilken temperatur?
Ska bladen vissna ner?
Är afrikansk lilja med breda blad svårare att få att blomma än den med smala blad?
Hälsningar Maria
Hej Maria!
Jag har faktiskt ingen aning om det är annorlunda med bredbladig Afrikas Lilja. Det borde inte vara så om dem växer under samma förhållanden i vilt tillstånd.
Mvh Anna
Stort tack för en bra kompletterande info om vår älskade Agapantus
En helt underbar växt
🤗