Hasselört överallt, härligt!

hasselört marktäckare

Hasselört Asarum europaeum

Hasselörten finns överallt i min trädgård, den är så oerhört användbar som marktäckare. Med sina stora glansiga mörkgröna blad ligger den på första plats hos mig när det gäller att täcka jorden under perenner och buskar i trädgården. Hasselörten är lite kinkig i början men efter ett par år så fullkomligt exploderar den och har en enorm växtkraft. Varje år vid den här tiden förökar jag Hasselörten och placerar ut den på nya ställen där jag vill ha den (dvs överallt). Antingen kan man ta frö från Hasselörtens blommor (jo den har faktiskt blommor), de sitter vid basen på plantan så man får lyfta lite på bladen för att se dem.

De är små och obetydliga…men innehåller mängder med frö som man kan sprida ut här och var…hasselörtsblomma

Eller så kan man göra så här:

hasselört delaMan kan även sticklingsföröka sin Hasselört,det brukar jag göra. Slit helt enkelt upp blad från plantan, se till att du får med lite av roten också…

hasselört dela

Ta av blommor och nästan alla blad, lämna ett blad kvar

hasselört dela

Klipp det sista bladet på hälften…

Så, nu kan du peta ner denna stickling där du vill ha den…bladen tar man av för att det inte ska bli så jobbigt för plantan att etablera sig.

En planta med få blad kan vattenförsörja sig lättare än  den som har många blad. Vattna lite efteråt så klarar den sig själv sen.

hasselört delaDessa plantor av Hasselört satte jag förra våren under mina pioner, de har börjat att sprida sig sakta men säkert. Det som är så bra med Hasselörten det är att den tål djup skugga men också sol (blir finast i skugga dock) samt att den tål när det är torrt.

hasselört dela

Jag har Hasselörten undet mina daggfunkior…

hasselört dela

Under mina vita Löjtnantshjärtan Dicentra spectabilis ‘Alba’.

hasselört dela

Under stora Eken tillsammans med div tulpaner och Hjärtbegenia…

hasselört dela

Längs med naturstensmuren, där är det verkligen torrt!

hasselört dela

Under olika Clematis som står i skugga/ halvskugga. Här håller den på att välla över så det är dags att rycka upp lite plantor så att de som är där får plats…

Ett litet tillägg såhär i efter hand…efter att en läsare tipsade mig om att det faktiskt finns flera sorters hasselört kunde jag inte motstå frestelsen att köpa på mig ett par nya sorter från nätbutiken Borealisplant.se.

prakthasselört

Asarum splendens, prakthasselört och….

osorterade 016

Asarum arifolium.

Ha det gott ♥/ Anna

widget

Annons

8 tankar på “Hasselört överallt, härligt!

 1. Det är en fantastisk växt som du fångat och marknadsför väldigt bra. Hittade en plantskola i Wales som hade massor av arter som jag vill pröva 🙂

   • Ohh ja 🙂 bland annat en från nordamerika som måste klara åtminstone zon 3 här. På länken nedan hittade jag många frestelser men har inte vågat testa härdigheten ännu. Just nu inga Asarum i den aktiva listan dock. http://rareplants.co.uk/ Dyr men seriös.

   • Carina
    Jag blev så nyfiken på dessa ”andra” sorter att jag satt hela kvällen och googlade, vilka skönheter det finns! Svindyra och från utlandet…men så trillade jag över en svensk leverantör! Jag beställde bums både Asarum arifolium och Asarum splendens(prakthasselört), de hade en fin sort som hette ng med panda men den var slutsåld..de kostade mellan 60-100 kr så det var inte så farlig med tanke på att de utländska tar upp till 300 kr (kanske är ovanligare sorter). Sidan heter http://www.borealisplant.se.

 2. Jättehärlig trädgård. Gillar dina planteringar.. funderat på att använda hasselnöt. Får nog bli några plantor… jag använder gulbladig penningört som marktäckare.

 3. Hej ser jätte fint ut. jag undrar om den tar över så att de högre plantorna inte kan bredda ut sig eller om den är en snäll och sällskaplig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s