Bollhav och väldoft!

pion Pion, Paeonia lactiflora ‘Sarah Bernhardt’

För tre år sedan bestämde jag mig för att göra slag i saken och skaffa mig en liten pionhäck. Jag hade drömt om det länge men inte riktigt vetat vart jag skulle placera den. Trodde i min okunskap att pioner skulle ha full sol hela dagen, men lärde mig snart att så är inte fallet. Pioner trivs i halvskuggigt läge och speciellt rosa pioner kan planteras i ett sådant läge, det gör att färgerna inte bleks lika mycket. Pioner trivs även i ljusa norrlägen så länge de får morgon eller kvällssol, det är så mina är placerade…i  ljust norrläge.

osorterade 310Min lilla pionhäck vid entrén i juni…i bakgrunden den vitbrokiga konellen ‘Ivory Halo’ (Cornus alba ‘Ivory Halo’)

Mina bästa råd för att lyckas med pioner:

Plantering

• Pioner mår bäst av att planteras i slutet av augusti i början av september eller tidig vår.

• Pioner tycker om väldränerad, näringsrik och lucker lerjord. Bearbeta jorden minst 50 cm djupt och brett. Blanda den väl med 2 liter brunnen kogödsel och en näve benmjöl. Köpejord kan användas som jordförbättring men använd inte enbart sådan.

• Ovansidan av rotsystemet, som har små rosa skott, ska ligga högst 5 cm under jordytan. Väldigt viktigt, för om man planterar för djupt så är det den vanligaste orsaken till plantan blomvägrar.

• Vattna vid nyplantering och på våren om det är torrt. Utsätts pionerna för torka på våren så kan det bli så att knopparna inte slår ut.

• Skydda plantorna med granris – inte löv- inför första vintern.

pionMin pionhäck första vecka i juli….som ett bollhav!

Gödsla

• Jag brukar ge mina pioner en 1/2 dl benmjöl per planta och ett lager gräsklipp på våren. Lägg inte gräsklippet för nära stammarna bara. Efter blommning får plantorna 1/2 dl PK-gödsel (säljs som höstgödsel). Tänk på att alltför mycket gödning kan faktiskt få pionen att sluta blomma.

• Har man tillgång till träaska så kan man strö det runt plantan några gånger per säsong. Det är ett bra friskvådsmedel mot gråmögel.

pionSkötsel

• Bry dig inte om myrorna som springer på blommorna, de gör ingen skada. Pionerna har en sötma som lockar till sig dem.

•Ta bort blad som är angripna av svamp eller virus.

• Putsa bort vissna blommor. Plantan slösar annars energi på att bilda frön.

• Grenarna behöver bindas upp mot stöd för att inte de tunga blommorna ska knäcka dem. Någon beskärning behövs inte.

pionstödVackra rostiga pionstöd från Eld Garden, inköpta i år och får tjänstgöra nästa säsong när pionerna är på gång att komma upp igen…

Vill man dela sin pion gör man bäst i att gräva bort ena halva och låta andra halvan vara kvar. Man delar altså plantan när den är planterad… gör detta sent på hösten när bladverket vissnat ned och stör rotsysemet så lite som möjligt. Det är en myt att en pion inte blommar om man flyttar den.

Pioner är ingen sällskapsväxt precis, den vill inte ha konkurrens av andra växter eller rötter…men det struntar jag i. Jag tycker att det ser så tomt ut under mina ‘Sarah Bernhard’, så i nuläget växer det hasselört under och jag ska också plantera flocknäva där ( den växer brevid nu).

pionHär växer pionerna sida vid sida med flocknävan (Geranium macrorrhizum ‘Spessart’). De gör sig oehört bra tillsammans. Nävans ljusa blad ger kontrast till pionens mörka, blommorna går ton i ton men har olika uttryckskätt…Nävan ska flyttas så att den står under pionerna.

pion

En annan fin granne och kompanjon till pionen är flerårig pipört Centranthus ruber ‘Coccineus’…

 Andra pioner i min trädgård ( nya och har inte blommat ännu)

pion coral charm‘Coral Charm’

Fin ihop med lila stäppsalvia tex…

pion mothers choice

                                                   ‘ Mothers Choice’

pion

Det är en lyx att kunna plocka in en pionblomma och sätta i vas….att få njuta av dess skönhet och väldoft .

Ha det gott ♥ / Anna

widget

4 tankar på “Bollhav och väldoft!

  1. Pioner är underbara! Bra idé med en pionhäck ibland tänker vi kanske lite för stereotypt. Jag brukar täcka jorden runt pionerna för att hindra mögelsporer från att skvätta upp och det har gjort stor skillnad. Sen har jag börjat plantera och så vildarter. Då blir pionsäsongen så mycket längre och de har en helt annan skönhet i sin enkelhet.

    Tack för tipsen :-), Carina

  2. Hittade hit från en FB-sida. Tack för dina fina tips för pioner och så många vackra du har.
    Pion älskare som jag är och kallar dessa undersköna blommor för ”Trädgårdens Drottning”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s