För ett halvår sen!

Blommig fredag är här igen, temat denna fredag är: För ett halvår sen…

för 8år sedan Japansk dvärgpil Salix integra ‘Hakuro Nishiki’ och Kantnepeta.

Vi börjar för 8år sedan (därav den dåliga bildkvalitén)…så här såg det ut i våran ”böj”. Rätt stilrent, prydligt och ordnat och nyplanterat. Jag designade steläggningen och mannen fick lägga…Efter några år växte allt till sig och jag var ändå rätt nöjd, men det var något som fattades…det hände liksom inget när jag tittade på den upphöjda böjda rabatten. Den kändes tråkig på något sätt!

Dags att göra något åt saken, vilket jag också gjorde för ett halvår sedan. Så är livet, ibland tar det  många år innan man får tummen ur :/

Jag satte mig ner och planerade och ritade… hade nu också hunnit skaffat mig lite mer kunskap genom en påbörjad utbildning hos Trädgårdsakademin.

Jag hittade min inspiration när jag fluktade förbi en bild på ”Lejlas trädgård på Jansro” i bloggen isasträdgård, där finns det flera vackra bilder att se.

hästgödselJag började med att slita bort nästan alla kantnepetor och gav bort till bättre behövande (en kollega)…sedan anlände vårens kärleksgåva nr 1 från mannen, en hög med hästgödsel (med massor av dyng-mask) ♥♥♥

lejlalandHär står alla växter i backar på marken och väntar på att få komma i jord. De små Japanska dvärgpilarna som för övrigt fick nåd att stanna kvar har nu börjat att spira lite lätt efter vårvinterns hamling. Det gröna närmast är tulpaner som är på gång.

lejlaEfter idogt grävande och planterande var alla växter i jord till slut (och backarna snyggt travade). Jag planterade:

• Vit, rosa och två olika lila stäppsalvior

• Japansk malört

• Låga lammöron (Big ears)

• Låg rysk martorn (Blue hobbit)

• Diamantrör (här kan du läsa mer)

lejlaSå här fint var det i rabatten i sommras, ingen dålig första säsong! De Japanska dvärgpilarna håller på att få sig ett litet frisyrklipp (bara den sista kvar) för att behålla den rundade formen. Nu är det mer liv, rörlese och struktur i rabatten än när det  bara var två växtval…De få kantnepetor som jag lämnade kvar väller över kanten och mjukar upp stenläggningen, nu är det inte lika stelt och hårt utan lite mer ombonat…

lejlaSå här såg rabatten ut för en vecka sedan, den är fortfarande vacker,frodig och håller strukturen bra. Här har kärleksörten tagit över och står för blommningen, en och annan stäppsalvia blommar om, likaså kantnepetan. Det är med spänd förväntan som jag längtar till nästa vår för att se hur planteringen kommer att te sig säsong två..

Detta var mitt fredagsbidrag och vill du läsa andras bidrag klicka på bilden så kommer du till bloggen ”Bland rosor och bladlöss” och dess länksamling.

1-Blommig fredag

Trevlig helg ♥ /Anna

widget

22 tankar på “För ett halvår sen!

 1. Just nu ligger här snö….men vi vet att det kommer en vår…!!!
  Vilken underbar bänk och så samstämmig…!!!
  Därför är det så härligt med en tillbakablick….=)

  Trevlig helg !

  Kram Ninni

 2. Oj, jag måste säga att jag är djupt imponerad! Så himla snyggt det blev och vilken snygg design. Det har ju verkligen vuxit fantastiskt trots att det bara är ett halvår sedan du planterade. Det gjorde ju inget att du inte fick ”tummen ur” tidigare när resultatet blev så här fint 🙂

  Önskar dig en riktigt fin helg!

  Kram Anita

 3. Vad duktig du är. Det blev en fantastiskt fin rabatt! Heja dig 🙂
  Kantnepeta är annars en otroligt tacksam växt. Jag har mycket av den och den blommar ju från april till november om man klipper ner den en gång. I love it!

  Önskar dig en fin helg!
  Kram Tamara

 4. Å så fint med muren och med den fina strukturen i rabatten! Kikade vidare lite på din sida och såg vilket jobb ni lagt ner på er tomt och vilket fantastiskt fint resultat det blivit. Jag som står inför många trädgårdsprojekt i vår ”nya” trädgård kommer att återkomma hit för att hämta inspiration.

  Pilflätning är både kul och pilligt. Vi hade en duktig lärare på kursen med stort tålamod, och jag vet inte om jag klarar att göra just sådana piltorn och fågelmatare igen, men enklare pilalster gör jag och det är beroendeframkallande! 🙂
  Ha en härlig helg!
  Annika

 5. Oj! Vad fint det blev! Tyckte du att utbildningen på Trädgårdsakademin var bra. Det verkar ju så, för resultatet var verkligen en vacker förvandling (även om det var snyggt redan från början).
  Bloggkram,
  Charlotta

 6. Wow! ,Mycket snyggt! Vad mycket det händer på ett halvår när man ser det på detta sätt! Jag förstår att du längtar till nästa säsong för att se resultatet…
  Men nu ska vi ha ha en skön helg!

  Kram

 7. Hej Anna !

  Så roligt att du fick inspiration av mina bilder från Leilas fantastiska trädgård !
  Nu är din plantering minst lika fantastisk … så snyggt det blev med de nya växterna och träden är verkligen pricken över i !
  Tack för att du skrev på min blogg så jag fick se förvandlingen .. nu är det du som inspirerar mig !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

 8. Jättesnyggt Anna! Det var ett riktigt lyft att få in höjd i form av klot på stam och väldigt snygg plantering. Det blev mycket mer rumskänsla så här. Tror det var bra att det fick värka några år. Bråttom blir oftast inte så bra. Kram från Carina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s