Medelhavskänsla i oktober?

höstenHösten är här vare sig man vill det eller inte. Personligen tycker jag väldigt mycket om denna årstid, allt lugnar ner sig, man drar sig inomhus med tända ljus och varmt te. Man tar fram sina gosiga vantar och halsduk, lagar soppa och kan använda stickat igen utan att svettas ihjäl…

vantar_rosenkrans       Vackra vantar om hösten!  (Bilden lånad)

Här i zon 1 är det hög tid att ta in sina frostkänsliga växter, hos mig är det pelargoner, olivträd, trädtomat och jätteverbena mm. Dhaliaknölarna ska tas upp till helgen tänkte jag men än är det ingen brådska… I andra delar av landet har det varit dags för länge sen, det beror på hur mycket frost man har. Olivträdet  klarar faktiskt några minusgrader under kortare perioder, men börjar den att hänga med bladen så är det dags för den att flytta in!

medelhavetDå kan man  njuta av medelhavet inne ett tag istället, här har jag ställt några blåa flaskor intill oliven för att få lite havskänsla. Till höger står en liten vit stjärnpelargon som snart ska till och blomma för första gången, fick den som stickling av mamma i sommras.

olivförvaringMen när dagarna blir kortare och ljuset försvinner mer och mer (November) åker växterna ner i jordkällaren, där är det svalt och upplyst hela vintersäsongen. Hur man vinterförvarar olivträd kan du läsa om i ett av mina tidigare inlägg.

Här står mina pelargoner under den nyinköpta växtlampan med ledlampor, den avger både  rött och blått sken som ska stimulera tillväxten och knoppsättningen.LED-lampa UFO 90 W heter den och går att köpa på bla Snäckenströms ekohandel, är billigast där och har snabba leveranser.

Det blir som ljusterapi för växterna och redan nu kan jag se hur gott de mår i detta ljus.Trädtomaten Cyphomandra Betacea  (kallas även förTomarillo) har har börjat blomma, pelargonerna växer så att det knakar och blommar bättre nu än i sommras, knasigt!

Förr om åren har jag använt mig av vanliga lysrörsarmaturer och det har funkat bra det med, men tillväxten var inte detsamma och inte elkostnaden heller för den delen :/

Ha det gott♥/ Anna

widget

Annons

5 tankar på “Medelhavskänsla i oktober?

 1. Javisst är det skönt att kura ihop sig inomhus. Imorgon ska vi få regn med inslag av snö och kalla nordliga vindar. Alla växter har redan flyttat in i uterummet. Allt utom hortensian som får stå ute till framåt jul för att fälla alla blad och gå in i vintervila. Jag har också ett olivträd som jag fick blommor och även små frukter på. Men tyvärr torkade dom bort under vintern.

  Din belysning verkar bra. Innan jag hade uterummet hade jag ett rum utan fönster där jag förvarade mina växter över vintern. Då det var ca 18-20 grader där var jag tvungen att ha växthusbelysning. Dom klarade sig relativt bra men man märker att dom trivs mycket bättre i uterummet där det är mellan 7-10 grader under vintern. Ingen extrabelysning men å andra sidan är det ju stora glaspartier som tar in det ljus som är denna årstid, även om det inte är så mycket.

  Ha en skön torsdagskväll!

  Kram Anita

  • Man kan ju alltid ha extra belysning i uterummet 🙂
   Den avger heller ingen värme så den låga temperaturen bibehålls. Jag har också som lägst 10 grader i min jordkällare vilket är idealiskt, oliv behöver det för fruktsättningen…
   Ha det bra!

 2. Min familj var här och bar in utemöbler och krukor i helgen. Jag har skakat ur och packat om dahliaknölarna i torr torv. Det var lagom tung sysselsättning för mig just nu. Vit stjärnpelargon – låter ljuvligt och tack för bra tips!! Kanske ska byta belysningen och sätta ner alla pelargoner i källaren i stället.

  Ha det gott! /Carina

   • Tack ska du ha, det börjar bättra sig 🙂

    Vet inte är väl svaret! Det här är mina första dahlior. Men mamma hade sina i deras pannrum där vedpannan står. Där stog de inlindade i tidningspapper hela vintern och alla mådde bra. Min matkällare är inne i huset så det är rätt lätt att kolla till de ibland 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s