Beskära Fjärilsbuske/Syrenbuddleja.

SyrenbuddlejaVåren har redan börjat med små stapplande steg här i Blekinge och det är dags att beskära fjärilsbusken Buddleja davidii. Det finns två sorters Buddleja, den ena är Buddleja davidii ( Syrenbuddleja) den andra är  Buddleja alternifolia (Sommarbuddleja) och det är viktigt att man skiljer dom åt. Anledningen till det är att man beskär dom på olika sätt och att de har olika härdighet. Den Buddlejan jag beskriver här är Syrenbuddleja Buddleja davidii och är härdig upp till zon 2 ev zon 3 om det är ett mycket skyddat läge. Bor man högre upp kan man odla Sommarbuddlejan istället som klarat upp till zon 3 (har dock hört om folk som odlar davidii i zon 5, den fryser ner helt men skjuter nya skott från basen).

Båda arterna trivs i varm näringsrik jord, som varken är för torr eller för tung. De behöver sol och skyddat läge.buddleja

När och hur mycket ska man beskära sin Buddleja davidii?

• För det första beskär man sin Buddleja efter det att vintern är slut, annars riskerar den att skadas och förstöras av frosten. Beroende på vädret kan busken beskäras från mitten av mars till slutet av april, så länge ingen frost kan förutses. Jag beskar min idag (23 feb) vilket är en aning tidigt men våren är i antågande redan nu.

• Blommorna på Buddlejan utvecklas på årsskotten dvs på de grenar som växer fram samma år, detta gör att man kan beskära Buddlejan hårt utan att det gör något. Att den fryser ner under vintern gör heller ingenting eftersom den blommar på de nya årsskotten. Även om grenarna klarat vintern mår den faktiskt bra av en rejäl beskärning under våren, så att de nya skotten kommer ända nerifrån buskens bas.

• Beskär när de nya skotten börjar bryta fram så att du ser vilka grenar det är liv i, klipp ovanför ett friskt bladpar, klipp även bort de grenar som är döda.

buddleya_vit

Beskärningen gör att busken grenar ut sig och växer bredare, vilket gör busken fylligare, kompaktare och mer attraktiv. Om busken inte blivit beskuren under många år bör den beskäras ner till de synliga nya skotten (spar endast 10 cm). Beskärning främjar framkomsten av nya låga grenar och inom några år kommer busken att föryngras och återfå sin kompakta form.

Syrenbuddleja

 

Buskar som beskärs varje år producerar nya skott precis ovanför marken. De kan beskäras ner till ungefär 20 centimeter ovanför marken. Detta kan verka drastiskt men ger enastående resultat.  Under blomningen kan du med hjälp av sekatören ta bort de döda blommorna, vilket förlänger blomningen och håller busken fin längre.

Syrenbuddleja

 

Min planta har inte frusit ner något denna vinter så jag nöjer mig med att klippa bort de gamla blommorna plus en liten bit till, jag vill gärna att den ska bli lite högre.(Bilderna är lånade)

Lycka till med era Fjärilsbuskar och njut av alla fjärilar som kommer på besök!

 

Ha det gott♥/Anna

widget

 

Annons

10 tankar på “Beskära Fjärilsbuske/Syrenbuddleja.

 1. Jag har prövat med syrénbuddleja, Buddleja davidii, men det fungerar inte hos mig (zon 3 med snudd på 4). Den dog visserligen inte utan kom tillbaka igen från basen men den hann aldrig blomma. Men som jag njöt av den den sommaren den blommade. Den var helt täckt av fjärilar, det var magiskt. Kanske skulle pröva med sommarbuddleja 🙂

 2. Hur ser man skillnad på de två olika sorterna? Jag har två i min trädgård men har tyvärr ingen aning om vilka det är. Känns ju lite viktigt att veta innan jag beskär. Toppen om du kan komma med ett råd

  • Hej Gabriella!
   Jo, sommarbuddlejans blommor sitter längs med hela grenen och har korta blomansamlingar medans syrenbuddlejan (som man beskär på våren) har långa blomansamlingar på toppen av grenen.
   Dessutom blommar Sommarbudlejan tidigare än syrenbudlejan. .
   Hoppas att du kan avgöra vilka sorter du har nu 🙂
   Ha det gott!

 3. Mycket bra blogg med många goda råd. Inser att jag beskurit min lavendel fel i flera år. Det ska bli bättring i höst. Ska ut och beskära min syrenbuddleja nu. Lite sent men den är helt förvuxen så lite klipp nu skadar nog inte. Här i Skåne har det ju varit en jättekonstig vår med alla tänkbara vädersorter.

 4. Min fjärilsbuske vet inte vilken sort det är, den har lila blommor.
  Den har blommat fint i två år men idag ser det ut som den är död, den är alldeles torr syns inte ngt ämne till blad.
  Har den gott bort tro?????
  Finns det ngt jag kan göra mer än att klippa ner den?
  Tacksam för svar
  Med vänlig hälsning Karin

  • Hej Karin!
   Tror inte att din Fjärilsbuske har dött, våren har varit kall och seg i år och du kan beskära den först när du ser att den kommit igång. Min ser också död ut för tillfället men jag vet att snart kommer det gröna blad istället för grå och vissna.
   Lycka till med din fjärilsbuske 🌿Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s