Hur man planterar en Klematis!

Hagley Hybrid

Hagley Hybrid

Ni som läst min blogg ett tag vet att jag är ett stort fan av Klematis och jag har fått många frågor om hur man gör när man planterar dessa underbara klätterväxter. Så nu tänkte jag att jag ska dela med mig utav mina allra bästa tips.

• Jag planterar alltid mina Klematisar i rosjord, Klematis tycker inte om när det blir för torrt och rosjord innehåller små lecakulor som håller fukten länge. Blanda den befintliga jorden med rosjorden!

• Gräv en grop som är ca 50 cm bred och djup, under tiden sänker du ner din Klematis i en hink med vatten så att den blir riktigt genomvattnad. När det har slutat bubbla är det klart…

Blue River

• Om du planterar intill ett träd är det bra om du klär ”väggarna” med plast för att trädet inte ska stjäla fukt och näring från din Klematis.

• Plantera Klematisen 5- 10cm under marknivån och fyll på med riktigt grov sand eller småsten intill basen. Om nu din Klematis skulle frysa ner ovan jord på vintern så är detta din räddning, för då kommer det oftast nya skott underifrån och plantan fortsätter att leva. Dessutom tycker inte sorgmyggor (som annars lägger ägg) om när det blir så väldränerat kring basen och på så vis slipper man dom.  På en del ställen kan man läsa att man ha sand intill basen men se det är inte så bra… sanden fryser och blir som en isklump kring basen på vintern och gör mer skada än nytta.

• Klematisar från Atragene och tangutica gruppen ska planteras i samma marknivå som den står i och fyll på med grov sand överst.

• Lägg ett tunt lager jord överst.

• Oftast rekommenderas det att man ska täcka nedre delen av Klematisen för att den vill ha ”svalt runt fötterna” men det har jag aldrig gjort med mina och det funkar ändå. Fick även bekräftat detta från programmet trädgårdsonsdag där John Taylor säger precis samma sak, ingen täckning behövs.

Hur man planterar en Klematis

En enkel bild på hur jag menar…

• Se till att du har något bra klätterstöd som din Klematis kan klättra i (med lite hjälp). Själv använder jag mestadels ameringsmatta till mina.

 

 

 

2

 

Här har jag låtit Klematisen  ‘Blue River’  klättra upp vid vår upphöjda altan för att täcka det fula som är under. Den sträcker sig ändan upp och lite till…

1

På så vis kan jag även njuta av den när jag sitter på altanen, två flugor i en smäll.

Ha det gott♥/Anna

widget

Annons

9 tankar på “Hur man planterar en Klematis!

 1. Kjempeflott beskrivelse! Jeg pleier alltid å mislykkes med klematis, så jeg hadde i grunnen kommet frem til at den stort sett ikke trives hos meg, men nå skal jeg gjøre et nytt forsøk 🙂
  Ha en fortsatt fin dag.
  Stein

 2. Tack för lektionen. Jag behövde den! Du skriver lättläst och underhållande också. Nu gäller det att jag lyckas med mina klematis. Och att jag lyckas komma in i din blogg igen. Vet inte riktigt hur jag gjorde. Är nybörjare på mycket trots långt gånget liv.

 3. Roligt att höra från dig. Bra tips också. Blue River var en ny och mycket vacker bekantskap med sin ljusare blå färg.

  Ha det gott! Carina

 4. Tack för dessa klematisråd! Dessa kommer jag att återkomma till när det blir dags!

  Där jag bodde förut hade jag Jackmani (stavning?), och här stod en när vi flyttade in. Den stackaren växer vid en björk och det är verkligen dags att jag börjar fjäska lite för den! (Den finns i min header om du har lust att titta, vore hemskt kul om du kände igen vad den heter!).

  Ha det skönt i solen!
  Annika

 5. hej Anna! Jag har gjort allt det där men det funkar i alla fall inte. De enda klemisar som överlever hos mig är de som får bo i kruka. Kan du förklara varför? Vi har väl högt Ph-värde i jorden dvs kalkrikt. Kanske är det anledningen …

  • Vad är det som händer med klematisarna på friland? Vissnar dom, kommer dom inte igen året efter eller hur går det till? Kan det vara för torrt? Klematis vill ha gott om vatten och på djupet.

   • Japp, de vissnar. Men även när jag vattnar ofta. Kanske det är så att det blir för torrt på en del, men att det var ett annat problem vid andra ställen. Har testat att sätta intill fruktträd. Hm. Jag är inte säker på om det är vattningen för jag är noga med att gå runt alla land. Hur ofta vattnar du på klematis våren runt maj-juni? Planterade djupt och lade sand intill roten. Använde rosjord. Men har lerjord med hög kalkhalt runt om. Även vattnet från egen brunn är mkt kalkhaltig. Fast jag läste någonstans att det är en myt att klematis trivs i surjordar. Vad tänker du om att det kan vara kalken i jorden runt om som kan vara boven? Eftersom den i kruka klarar sig jättebra – trots att vattnet är klakhaltit med, nä det håller ju inte … hm… vi kommer inte riktigt överens jag och klematis. Är nära nog att ge upp, har bara en nu av 6 som överlevt så jag sätter mitt hopp till den. Tack för dina svar! <3.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s