Slutet ekosystem på burk, bästa gå bort presenten!

Har du svårt att hitta på bra gå bort presenter, har dina vänner redan allt eller behöver du ett julklappstips? Ge bort ett slutet ekosystem, du kommer med all säkerhet göra mottagaren mäkta imponerad!

slutet system 3Tänk dig en växt som du aldrig behöver vattna…ett slutet ekosystem.

Att göra ett eget slutet system är otroligt lätt och roligt att åstadkomma, det behövs bara några få medel. Det som är så bra med det hela är att när du väl har stängt ditt system behövs ingen passning med vatten eller något annat heller för den delen. Allt sköter sig själv och pryder sin plats i alla hem om du frågar mig.

Det här behövs:

 • En stor glasflaska, burk eller varför inte en damejanne. Det viktigaste är att du kan stänga för hålet så att det blir lufttätt. (Jag har köpt mina på Blomsterlandet).
 • Lecakulor
 • Blomjord
 • En liten bladväxt. Tänk på att välja en växt som inte blommar, jag har använt mig av en växt som heter Åderblad ‘Fittonia’ . Åderblad finns i många fina färger och mönster, både Blomsterlandet och Maxi har i sitt sortiment. Även köttätande växter trivs utmärkt i slutna system.
 • Lång blomsterpinne så att du kan peta ner växten i flaskan/burken.

slutet sytem 1Åderblad ‘Fittonia’ har ett vackert mönster på sina blad, som små konstverk.

Så här gör du:

 1. Lägg ett tunt lager lecakulor i botten för dräneringens skull.
 2. Fyll på med jord så att 1/3 av flaskan fylls.
 3. Ta din lilla växt och dela den eventuellt, oftast är flera skott planterade i samma kruka.
 4. Nu kommer vi till det knepiga…tryck försiktigt ner skottet i flaskan/burken, släpp så att den landar på jorden. Sedan tar du den långa pinnen och tryck ner skottet i jordenslutet system 2 försiktigt.
 5. Nu ska du vattna, men bara ytte pytte lite. Är blomjorden redan fuktig behöver du inte vattna alls.
 6. Slut ditt system med lock eller  liknade, på min ena flaska satte jag först lite plastfolie och över la jag en vacker stor glaskula som köpts i leksaksaffären. På de andra med lock satte jag dubbelhäftande tejp för att försäkra mig om att inte någon ska  kunna öppna.
 7. Ställ ljust men inte i direkt sol eller ovanför ett element, då blir det för varmt.

mobil nov dec 2012 078Burkarna med mässingslock är extra fina att använda om man ska ge bort sitt system tycker jag. Man kan skriva en fin etikett för att påminna om burkens placering.

Men hur länge kan växterna klara sig där i???

Svar: Hur länge som helst!

Hur går det till?

Jo, en rad olika organismer  samverkar i flaskan, det man behöver tillföra är energi från solen. Om ett slutet system dukar under är det oftast pga ljusbrist under vintermånaderna. Det som sker i flaskan är en fotosyntes lik den vi har på jorden, en nerbrytning av växten ger koldioxid, solens strålar omvandlas till socker i bladen som ger syre när sockrets utvinns av växten i form av näring i stora enkla drag.

david-latimer-sealed-bottle-garden

 

Den här tjommen har inte vattnat sin sen 1972, coolt va!?

Ha det gott♥/Anna

bloglovin

 

 

Annons

14 tankar på “Slutet ekosystem på burk, bästa gå bort presenten!

 1. Om jag inte får ner hela växten i glasflaskan, kommer den växa till sig efter ett tag eller kommer det bara vara samma storlek hela tiden?

 2. Hej!
  Jag gjorde ett ekosystem för ett par veckor sedan. Men ett par av växterna har börjat mögla (plättar i luften och venushår). Det har även blivit mögel på en del av stenarna/gruset i botten under jorden och under korken. Gissar att det blev för fuktigt o att jag borde ha luftat ut några dar innan jag förslöt det hela.jag har tagit bort korken igen o försöker lufta ut nu istället. Men är det någon som har erfarenhet av att möglet försvinner av sig själv så småningom om? M.v.h/Margita

  • Hej Magrita👋
   Säkert var det för blött som du skrev, man ska bara hälla några droppar vatten i. Har aldrig själv varit med om att det möglar men man bör nog ta bort möglet innan man tillsluter igen.

  • Hej Emelie!
   Man kan även göra slutna system utan att använda lecakulor. Men det är lätt hänt att det blir för mycket fukt i burken och då dräneras det bort och hamnar under lecakulorna istället för i jorden. Blir jorden för blöt kan allt ruttna…låt gärna burken stå öppen ett par dygn innan du försluter. Lycka till ♡/Anna

 3. Det här har jag funderat på länge, inte som present utan som rolig inredning hemma. Jag har sökt omkring ganska mycket och då har jag läst att man ska använda aktivt kol – antagligen som någon slags rening eller filtrering. Det verkar ju inte som att det behövs om man tittar hur fina dina växter är?

  Tack för ett bra informativt inlägg 🙂

 4. Pingback: Ekosystem i glasburk | Jezz the mess

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s