December

Nu var det dags för årets sista favoritväxt och min favorit i december blir starr!

Jag har två olika sorter i min trädgård, Japansk starr Carex ‘Ice Dance’ och Oshimastarr Carex oshimensis ‘Evergold’. Anledningen till att jag valde just starr som månadens favoritväxt är att dessa är städsegröna. Man glädjs lite extra åt de få gröna växter som finns när allt annat har vissnat ner och är brunt. En del kallar dessa växter vintergröna med det rätta är att kalla dem städsegröna. ”Städse” är ett gammalt ord och betyder för evigt eller oföränderligt, en städsegrön växt behåller sina blad/barr året om. En vintergrön växt däremot är grön genom hela vintern för att senare på vårvintern släppa sina blad. Växten får sen nya blad på våren, exempel på på vintergröna växter är murgröna och vintergrön liguster. Då har vi rett ut begreppen lite grann…

japanskt starr ice dance

Carex ‘Ice Dance’, Japansk starr (bild tagen idag 18dec). ‘Ice Dance’ har vita kanter på sina blad…

Japanskt starr blir 30-40cm högt och är ett halvgräs med läderartade blad. Med tiden blidar det Japanska starret en täckande matta genom utlöpare, men det går långsamt. Trivs bäst på lite fuktig och näringsrik jord i sol till skugga, i full sol kan det dock bli för torrt. Är vacker som underplantering till buskar och perenner och klarar upp till zon 8. Jag har mitt exemplar i en stor kruka vid entrén, där är det skugga hela dagen och den trivs utmärkt. Det finns ett flertal varianter och namnsorter att välja på för den som är intresserad.

starr oshima

Oshimastarr Carex oshimensis ‘Evergold’ (bild tagen idag 18 dec).

Oshiamarstarret har precis tvärtom Japanskt starr gröna kanter och vit-gul rand på mitten. Den blir 25-30cm hög, mer bred än hög i växtsättet och är ett halvgräs. Den trivs i sol till skugga upp till zon 8 i skyddat och väldränerat läge. Kan även odlas i kruka och passar som marktäckare. Mina står i helskugga i en rabatt med vit löjtnantshjärta Dicentra spectabilis ‘Alba’ och Hjorttunga Asplenium scolopendrium.

Om ni vill kan ni läsa om andras favoriter i december hos Anna vattenkannas trädgård, där finns en länksamlig till alla.

Ha det gott♥/Anna

widget

.

4 tankar på “December

  1. Det här inlägget har jag missat! Gillar ditt val gräsfrälst som jag är. Påminner om att jag hade en liten, liten variegerad Carex som är borta. De här två ska jag leta efte. Carex är så tacksamma. /Carina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s