Juni

kejsarträdJuni 2013

Kejsarträd – Paulownia tomentosa

Visst är Kejsarträdet vackert?  På bilden står den i full blom vilket man inte kan förvänta sig när man odlar den här i sverige. Visserligen överlever den upp till -26 grader men då fryser den ner och blommningen uteblir, så zon 3 kan den nog klara? Många har den dock för de stora vackra bladens skull och struntar i blommningen helt enkelt, den blir som en perenn som återkommer varje år. Jag bor i zon ett och möjligheterna till en blommning här finns trots allt, i centrala Malmö och Visbys botaniska trädgård blommar dessa träd efter milda vintrar.

kejsarträdBladen blir enormt stora, hjärtformade och tandade, upp till 50 x 30 cm på yngre skott. (Bilden är  lånad av trädgårdsamatörena.nu)

Kejsarträdet kommer från Asien där det odlats i över 2600 år för sin skönhets skull.

Förr i tiden packade man kinesiskt porslin i lådor med dessa frö som skydd under frakten på segelskeppen och trädet spreds på detta sätt över världen. Trädet är oerhört snabbväxande och växer ca 2 meter på ett år, det kan bli omkring 20 meter högt.

Om trädet planteras i en kruka med 50 cm diameter kan man begränsa storleken till omkring 2 meters höjd och ha Kejsarträdet som en stor krukväxt ute/inne som sätts undan på sval plats under vintern.

kejsarträd

Det mest utmärkande för detta träd är den överdådiga blomningen som inträffar slutet av maj till början av juni. De blålila klockformade doftande blommorna växer i 25 cm långa klasar och bjuder på ett fantastiskt skådespel.

Man kan köpa färdiga plantor på Blekingeplantan här i Karlskrona men det går även att fröså Kejsaträd, Impecta har dessa frö har jag sett.

• Frö från Kejsarträdet vill ha ljus för att gro och sås ovanpå fuktig såjord och täcks sedan med ett fint lager jord. Spraya lätt med en blomspruta och dra en plastpåse över krukan så att fuktigheten bevaras. Kejsarträdets frö gror normalt på 21-60 dagar och planteras om efterhand som de växer.

paulownia_tomentosa_kejsartrad

Odlingsråd: sol eller lätt skugga i vindskyddat varmt läge, i väldränerad, näringsrik och djup mulljord. Mycket snabbväxande vid rätta förhållanden. Uppbyggnadsbeskärs för att skapa tydlig trädform

Kejsarträd (Paulownia tomentosa) är härdig som träd endast i zon 0-1 eftersom det är ett extremt värmeälskande träd.
Om man hamlar trädet så bibehålls de stora bladen. Då gör man så att man skär ned det till ca 10cm på våren (inte när de planteras, efterföljande år!) sedan släpper man  bara fram ett skott som i gengäld kommer att växa supersnabbt. Man får rätt mäktiga blad även om man bara låter det växa fritt förutsatt att det frusit tillbaka eller att man beskurit det. Detta är inte aktuellt för mig då jag förväntar mig att min kommande planta ska klarar sig och så småningom bli ett vackert träd , som BLOMMMAR!

kejsarträd platsHär är platsen där mitt Kejsarträd ska få stå, varmt och skyddat. På platsen växer redan ett annat exotiskt träd, Trumpetträd Catalpa bignonioides (syns till vänster).

3 tankar på “Juni

  1. Hej! Tack för informationen om Kejsarträdet. Fick en planta av en vän i förrgår så nu är jag satt för en utmaning. Har dock ett växthus så plantan får väl stå där tills den verkligen har växt ut sug därifrån om man säger så. Jag bor nämligen i på gränsen växtzon 3-4 i Mälardalen. Är det ok att kontakat dig för frågor om växter och andra odlingar om jag har frågor. Jag har intresset men inte den kunskap som du snart besitter. Lycka till med din utbildning! Jouanita

  2. Ser att inlägget är fr 2013 så det vore riktigt kul att se bilder på trädet nu några år senare och höra om hur det växte, , om det frös ner, om du vintertäckte osv..

    • Hej Per!
      Det har faktiskt inte blivit av att jag skaffat ett kejsarträd ännu…platsen där det tänkt att stå så småningom måste markberedas och ett växthus ska byggas först. Så det lär dröja några år till. Fast när det sker kommer jag att skriva om dess utveckling och skötsel 😁
      Mvh Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s