November

Så här ser den ut, månadens favortiväxt i November.

Svart bambu

Phyllostachys nigra,Svartbambu.

Detta är min vackra svartbambu! Den står planterad i ett nedsänkt cementrör, allt för att den ska hålla sig på plats så att säga. Det är ju så att bambu som inte är klumpväxande gärna rymmer lite hit och dit, långt från moderplantan. Ett cementrör bör stoppa rymligen, men man vet aldrig…de nya skotten kan sticka hål på både det ena och det andra har jag läst.

svartbambuDe nya skotten skjuter upp som vassa pilar…

Jag  är väldigt förtjust i både prydandsgräs, halvgräs (Carex) och alla sortes bambu. De bidrar med så mycket året runt. Många av dem är vintergröna och håller uppe strukturerna i trädgården på vintern när allt annat har vissnat ner.

Svartbambu har en aldeles särskild plats i mitt hjärta, mycket på grund av de vackra svarta stammarna/rören. De unga skotten på svartbambun är till en början mörkt gröna för att senare övergå till mer och mer svart färg. Det gröna frodiga bladverket på svartbambu bildar en sådan vacker kontrast till de svarta rören.

Svart bambu

Svartbambun trivs i fuktig men väldränerad jord på en varm, skyddad plats. Den är härdig bara i zon 1 och då i skyddat läge. Detta faktum var jag väl medveten om när jag införskaffade mig ett exemplar i våras, nu står den inför sin första vinter. Hoppas att den överlever för den var inte särskilt billig…men det är kul att experimentera och ta risker ibland . Mitt exemplar köpte jag hos Era Green Deam och den var rätt så frodig redan från början (därav priset kanske).

svartbambu stödEtt snyggt rostigt stöd från Eldgarden har fått göra svartbambun sällskap…

Har läst om andra som skaffat svartbambu och då beskrivit att den bara gett några enstaka nya rör per år, min har redan efter första säsongen hunnit ge 11 stycken! Det verkar lovande när det gäller trivslen, det kan ju bero på Bokashijorden som den är planterad i vad vet jag?

Vill du läsa om andra bloggares favoriter kan du klicka på bilden…

Ha det gott♥/Anna

widget

5 tankar på “November

  1. Oj, så läckert med svarta stammar! Det blir onekligen en lite annorlunda bambu!
    Jag vet att jag har haft bild på min berså i bloggen förr, men inte sjutton hittar jag dem nu så att jag kan länka 😛 Lovar att pipa till om det blir ett inlägg 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s