Idag är det sista dagen i september och jag hinner precis lägga in månadens favoritväxt som är Päronkvitten! Är inte förtjust i fruktträd annars (har inte ett enda) men Päronkvitten har jag länge gått och drömt om. Igår uppfyllde jag den drömmen på eget bevåg…
Päronkvitten eller äkta kvitten ‘Cydonia oblonga‘
Ser ut som ett päron eller ett äpple…men låt dig inte luras, det finns stora skillnader…
Päronkvitten var ett av det viktigaste fruktträden i de medeltida klosterträdgårdarna, och är fortfarande. Dock aldrig här i Sverige vilket kan förklaras med trädets bristande härdighet som är zon 1 eller zon 2. Jag som bor i just zon 1 har då en skyldighet att odla alla växter som är lite känsliga ( det är iallafall min inre övertygelse och ursäkt för skaffa nya växter hela tiden).
Bor du i zon 1? Tänk då på dina skyldigheter 😉
Kvitten, ger ludna frukter med syrligt aromatiskt kött som kan användas i marmelader och geléer. Man kan inte plocka frukten från trädet och äta den som den är, den är alldeles för träig. På portugisiska heter Päronkvitten marmelo vilken man tror har gett upphov till ordet marmelad. I varmare klimat hinner den mogna ännu lite mer och blir nästan äpple eller päronlik. Man bör ta in frukterna innan första frosten och låta eftermogna inomhus, tydligen sprids en ljuvlig doft då i rummet från dessa frukter.
Päronkvitten har en vacker rosa blomning som är något senare (maj) än vanliga fruktträd. Även barken är som ett smycke, den blir vackert fläckig och flagnade med åren. Bladen är stora och mjukt rundade, under är dom alldeles ludna och mjuka. Man upplever ju en trädgård med alla sinnen och Päronkvitten kan verkligen leverera när det gäller det. Päronkvitten är lättodlad och anpassningsbar men föredrar ett soligt läge, i näringsrik och fuktighetshållande jord. Den anses som ett litet träd då den bara blir 3-5 m hög.
Förutom att göra gelé eller marmelad kan man också skära skivor av frukterna och steka i smör och socker, det blir som en efterrätt 😛
Nu har jag inga egna frukter att göra marmelad på i år, men nästa år tänkte jag prova detta läckra recept:
1 kg kvitten
3 dl vatten
750 g socker, ev rårörsocker
3 msk citronsaft
ev 1 msk rivet citronskal
½ tsk kardemummakärnor, hela
- Skala kvitten och skär i kvartar på längden, är frukterna stora kan de behöva delas i fler klyftor. Kärna ur och skiva klyftorna tvärs över.
- Koka upp kvitten och vatten i en kastrull, koka i 20 minuter.
- Tillsätt socker, citronsaft, citronskal och kardemummakärnor.
- Lägg på lock och koka på låg värme i upp emot tre timmar. Rör om då och då.
- Häll upp på rena burkar. Sätt på locket och låt burken svalna upp och ner. Förvara svalt.
Ha det gott♥/ Anna
Litet träd, 3-5 m, med brett upprätt, kompakt växtsätt, från norra Iran och Turkestan
Blommor: ljusrosa stora, maj
Blad: stora ovala och mjuka, ljust gröna, spricker ut silverhåriga
Bark: fläckigt flagnande
Frukt: päronstora-/formade, ludet guldgula, ätlig-för marmelad/gelér
Odlingsråd:
Zon I-II