Då var vi inne i oktober och dags att utse månadens favoritväxt…
Lagerhägg Etna Prunus laur. ‘Etna’
Etna är verkligen en favorit i min trädgård, den har så många egenskaper som jag uppskattar i en växt…
- Den är vintergrön
- Har stora rundade blad som är mörkt gröna och som glittrar i solen…mer glitter åt folket ! 🙂
- Den är torktålig
- Har vacker blomning på våren (maj), doften är underbar!
- Insekter och flygfän älska verkligen de nektarstinna blommorna.
- Den får vackra glänsande bär.
- Man kan forma den som man vill, kanske som ett klot eller som stram häck?
Vad mer kan man begära?? Jag har använt mig av Etna som en basväxt i trädgården, dvs den är återkommande. Den växer mest som häckar här och var, men också som enskilda klot.
Myrorna är som galna i Lagerhäggens blommor...
Entna vill gärna planteras i skyddat läge i halvskugga/skugga men jag har även den i full sol och det funkar fint. Viktig dock att skydda plantorna mot den brännande vintersolen som kan få växten till att vilja börja växa. Det kan bli förödande om så sker, då det är fryst i marken kan inte växten få i sig vatten, med torkskador som följd. Detta har hänt ett par gånger hos mig hos enskilda plantor när vintern har varit hård, men dom har ändå klarat sig. Jag har klippt ner de grenar som fryst och sen har det kommit ny frisk ved.
Den här bilden togs mitt i vintern (vi har oftast ingen snö här i Blekinge), som ni ser är lagerhäggen grön och frodig även då, det gillar jag skarpt då allt annat är kalt och grått.
Lagerhäggen går att odla upp till zon 3 och trivs där det är medelfuktigt, den blir 150-200 cm hög och vill stå i väldränerad jord.
På försommaren när Etna har blommat färdig brukar jag ta fram häcksaxen och klippa till önskad form…på bilden ovan fick det bli en rak överkant efter som att plantorna växt olika mycket. Så här vackra bär får Lagerhäggen Etna efter blomning, man kan så fröna som finns i och på så vis få nya plantor.
Ha det gott♥/Anna