Min trädgård 2012 …

På denna sida kommer jag att kontinuerligt lägga in dokumentationer på hur min trädgård har och kommer att utvecklas framöver. Kika gärna in här då och då för att följa utvecklingen och vill du lämna en kommentar blir jag jätteglad 🙂

Nya bilder utlovas hösten 2013!

SAMSUNG

Detta kortet har jag tagit stående i mitt vardagsrumsfönster. Som ni ser är det vår (2012) och den vackra stjärnmagnolian ‘Stellata’ har nästan blommat över. Det vissna torra gräset som sträcker sig upp i bakgrunden är ett elefantgräs Micantus giganteus. Det är ett fantastiskt gräs som kan växa 3 meter på bara en säsong. Om sommaren blir varm och lång kan den faktiskt gå i blom och få vippor, har dock bara hänt en gång. Klicka här för att se hur det såg ut för 10år sedan…

ElefantgräsJag brukar ha en spotlight nere vid basen på elefantgäset, när den är tänd på sommarkvällarna så ser gräset ut som en fontän som sprutar vatten. Väldigt effektfullt !

Elefantgräset är rätt dyrt att köpa in men den är värd varenda krona, tycker jag… man kan nämligen dela plantan till flera efter några år. Det räcker att köpa ett exemplar som sakta ökar till flera och då blir det inte så dyrt i längden.

Elefantgräs och många andra prydnadsgräs klipper man först när man ser att plantan har kommit igång på våren. Risken finns annars att hela plantan ruttnar när det regnar och det rinner ner vatten i de vissna rören. Vi brukar roa oss med att sätta upp en pinne vi elefantgräset när den börjar växa på våren, och markera på pinnen hur hög den är. Sedan kan man följa den dag för dag och se hur mycket den växer. Det går fort kan jag lova…

291960_215194951877202_944747996_n - KopiaEn höstbild (2012) tagen från baksidan med samma plantering som på den första bilden. Nu är allt överblommat förutom det japanska prydnadsgräset Miscanthus sinensis ‘malepartus’ som har sina fina mörka vippor. Någa rosa höstanemoner blommar också i bakgrunden..

Ett tips från mig är att ni ska tänka på att dokumentera era trädgårdar rikligt under alla årstider. Då kan man se dels hur det växer från år till år men också hur man kan förbättra och utveckla sina planteringar. När jag såg denna bild så var min första tanke att jag måste plantera fler höstblommande växter, det ser lite tomt ut…visserligen är det väldigt frodigt men det fattas lite blomsterprakt, tycker jag.  Klicka här så få se hur det såg ut för tio år sedan…

4 tankar på “Min trädgård 2012 …

 1. Åh vilken fin trädgård du har! 🙂
  Själv är jag novis då de gäller trädgård & skötsel men är mkt intresserad av att lära mig mer.
  Hr nyligen köpt ett litet hus m stor (1538 m2) ”naturtomt”. Den sluttar lite ner mot vägen (huset ligger s.k uppe på backen. Nere vid tomtgränsen, vid vägen, hade jag två stora ”torggranar”. Tyvärr välte den ena i den sista höststormen & det ser nu väldigt tomt ut & insynen är så klart mkt större än innan. Blir ganska fuktigt där nere pga lutningen av tomten.
  Nu undrar jag om du har ngt tips på vad jag skulle kunna plantera där nere? E lite sugen på elefantgräs 🙂
  Mvh Catharina (begood@live.se)

  • Hej Catarina!
   Vad kul att du har hittat till min blogg och att du gillar min trädgård 🙂
   Visst kan du sätta elefantgräs på din tomt bara platsen har god dränering. Stående vatten vintertid är rena döden för prydnadsgräs och för det flesta växter överhuvudtaget. Men har den det så är funkar det fin fint, tänk på att elefantgräset klipper man ner på våren så något insynsskydd blir det inte tal om förrän en bra bit in på sommaren när de nya skotten har vuxit upp. Annars när du ska välja växter så titta på om det är sol eller skugga eller både och, hur blåsigt det är och vilken typ av jord du har… lerjord, sandjord mm. Då är chanserna större att de växter du väljer kommer att trivas.
   Ha det gott/Anna

   • Hej & tack för att du svarade! 🙂
    Skulle tro att det är lerjord. Väderstreck syd-väst.
    Va tror du om Rhododendron? Ormbunkar?
    Får nog ta & läsa på lite mer om växter 🙂
    Ha en skön helg 🙂
    Catharina

 2. Hej! Så roligt att hitta en bleking som studerar trädgård! Bor själv i Sölvesborg och min dröm är ditt yrke!!! För att nå dit har jag många mål att uppnå på vägen. Framförallt att läsa floristutbildning. Har så många frågor och funderingar.
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s