Fikon, frukten från Eden!

                                          
fikon Ficus carnica, Fikon

Jag köpte mitt allra första fikonträd förra sommaren (2013) efter att ha suktat efter ett väldigt länge. Har inte vetat riktigt var jag skulle placera det, så därför har jag tvekat några år. Till slut kom jag fram till att jag skulle planterade fikonet i en upphöjd rabatt intill en varm tegelvägg i söderläge. Där lär den nog trivas…

Förutom att fikonfrukten är otroligt god så är själva trädet anledningen till att jag vill ha det, dom stora vackra bladen är det som tilltalar mig mest. Det sägs ju att storleken inte har någon betydelse, men i detta fall är det en fördel med tanke på att det var Adam och Evas enda klädsel 🙂

15885_474x2000

Tanken är svindlande när man tänker på att fikon har odlats i mer än 2000 år och är en av människans första odlade kulturväxter. (Bild lånad)

Så gör du!

• Fikon fungerar bra i vanlig väldränerad och lite kalkrik trädgårdsjord. Vindskyddat och varmt läge är viktigt. Blåsten trasar lätt sönder de stora bladen och vad ska då Adam och Eva ha på sig? 😉

• Vattna rejält vid plantering och under torra vårar.

Beskärning: Man tar bort korsande och frostskadade grenar på våren. Detta uppmuntrar till nya skott…även överlånga grenar kortas in till 5 cm. Tänk på att ta bort omogna frukter större än en ärta inför vintern, större än så fryser bort.

Hur man förökar sitt fikon: Ta 10-15 cm sticklingar av halvmogen ved, helst med en liten klack från stammen. Plantera under sensommar/höst i små krukor med sandblandad kompost eller såjord. Sticklingarna rotar sig efter ca 3 veckor i 20 graders värme. Plantera om i större kruka efter 3 månader.

• Frukt: Fikonen mognar i omgångar på sensommaren. Man skördar när de börjat hänga ner och blivit mjuka…(när de liknar en änkas öga och en tiggares kappa) alltså när det droppar ur fikonets öga och skalet blivit skrynkligt.

images (1)Fikon på friland funkar i zon 1 men man kan ”knäcka” zonerna genom att odla i upphöjd odlingsbädd mot en fasad, då funkar det även i zon 2. Tänk på att täcka jord och grenverk med granris respektive fiberduk.

Bor man i zon 3 och uppåt är det krukodling som gäller och då på den soligaste platsen. När bladen trillat av på hösten så tar man in krukan och förvara den på ett svalt ställe, trädet behöver inget ljus eftersom att det har gått i vila. På våren flyttar man ut sitt fikon på dagen och in på natten tills frostrisken är över.

hämta (5)

(Bild lånad)

Mitt fikon har klarat sin första vinter fint och i år behövde jag bara klippa lite i topparna. Jag passade även på att stamma upp fikonet så att det blir som ett litet träd istället för en buske, vilket sker om man låter alla grenar vara kvar på stammen. Ju äldre ett fikon blir desto härdigare blir det, så köp gärna ett lite större exemplar om du skaffar ett.

Ha det gott♥/ Anna

widget

Annons

6 tankar på “Fikon, frukten från Eden!

  1. Åh, jag tycker så mycket om färska fikon. Och jag håller med om att bladen är väldigt vackra. Jag har många gånger funderat på att ha ett i mitt uterum men egentligen har jag inte plats. Men varje gång jag läser om fikon … ja då infinner sig lusten. Så nu blev jag naturligtvis sugen igen. Hm, kanske blir det ett till sommaren ändå. Fast, idag har jag köpt en ny kamelia på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar så nu har jag ju ännu mindre med plats. Men känner jag mig rätt så står det nog ett fikonträd i mitt uterum inom ett par år 🙂

    Kram Anita

  2. Jag älskar frukten! Och är naturligtvis också sugen… ..på ett eget träd. Har för mig att träden är väldigt snygga avlövade också – både växtform och bark. Roligt att det klarat vintern. Vid din varma mur lär det nog trivas. Så skönt när bitarna faller på plats.

    Ha en härlig helg! Carina

  3. Hej! Jag undrar lite om sticklingar. Var tvungen att beskära och flytta mina fikonträd i oktober och tog då sticklingar. De har stått i en glasburk med vatten inomhus och har nu börjat få blad och rötter. Tänkte plantera dem i krukor nu. Men ska de stå inne eller ute resten av vintern? När ska de få höst så att säga? Bor i zon 1-2.

    • Hej Elisabeth!
      Jag hade satt sticklingarna inne i värmen tills dom rotat sig för att sedan i januari/februari sätta ut lite kyligare. Ett frostfritt garage eller växthus som håller 5-10 grader passar bra. Eller behållt inne tills våren, för ser du att sticklingarna mår bra inne och inte har ohyra så funkar den metoden också.
      Mvh Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s