Min tanke var idag att jag skulle skriva lite om hur man sköter om sina blåbärsbuskar, beskär dem och får större skörd….men jag ångrade mig pga den chat som jag deltog i igår genom min utbildning på Trädgårdsakademin.
En gång i veckan deltar jag i en chat med lärare och kurskamrater kring olika ämnen, igår var det annorlunda häckväxter som stod på agendan. Det var snack om häckar av bland annat hallon (som var rätt vanligt kring sekelskiftet), Björnbär, Krusbär, Katsura, Fläder och Blåbär, men också av Häggmispel. Häggmispeln gjorde mig så nyfiken att jag satte mig ner för att ta reda på lite mer om denna växt. Som så många gånger när jag surfar på nätet så kom jag in på ett sidospår…nämligen Bärhäggmispel Almelanchier alnifolia.
° Vackra vita blommor i slutet av maj och in i juni.
° Får sedan stora söta blå/svarta bär som växer i klasar, smaken påminner om blåbär och har fått smeknamnet blåbärsbuske/blåbärsträd.
° Bären innehåller ungefär lika mycket vitaminer och antioxidanter som blåbär. Innerhåller rikligt med flavonoider – Mangan och selen – Fröna innehåller mera proteiner, fett och fibrer än andra bärs frön.
° Bärhäggmispeln vill ha väldränerad och näringsrik jord men tål de flesta jordar.Trivs i sol/halvskugga och blir ca 2,5 m hög och är lättodlad.
° Den får vacker höstfärg
° Fåglarna älskar bären så vill man äta dem själv får man skydda busken med bärnät eller väv.
(Det som kan vara negativt med Bärhäggmispeln är att den skjuter rotskott, fast det är bara till att ta bort. Man kan också ta rotskotten till att göra nya plantor, ekonomiskt. )
De namnsorter som har sötast smak är ‘Smoky’ och ‘Martin’ och av bären kan man göra: Gelé, sylt, saft, marmelad, paj, vin, glögg eller ätas färska.
Det verkar som om att Bärhäggmispeln är lättare att ha sin trädgård än vad Amerikansk blåbärsbukske är och det tycker jag om. Så nu vet jag vad jag ska ersätta mina blåbär med i framtiden, Bärhäggmispel Almelanchier alnifolia.
Mitt namn på den kommer att blir fuskblåbär 🙂
Ha det gott ♥ / Anna